4 tips om meer vanuit intuïtie te coachen

Als (startende) coach zijnde ga je vaak te werk met een stappenplan. Soms kan het dan lastig zijn om hier van af te stappen. Door je gevoel en intuïtie de ruimte te geven, ga je merken dat je veel dieper kunt gaan tijdens een sessie. Er is natuurlijk geen goede of foute manier om het aan te pakken. Uiteindelijk heeft het allemaal met vertrouwen te maken. Wij delen enkele tips én een NLP oefening om meer vanuit intuïtie te coachen. 

Iedere sessie is uniek

Tijdens onze eigen sessies maken we veel gebruik van NLP technieken en de Positieve Groei kaarten. We kijken hierbij echt naar de client die voor ons zit. Iedere sessie is uniek. We vertrouwen op ons gevoel en intuïtie. Hoe vaker we dit doen, hoe beter het lukt. Ook helpen we elkaar als we zien dat we vastzitten op persoonlijk of zakelijk vlak. We krijgen wel eens te horen dat er coaches zijn die graag met onze Positieve Groei kaarten willen werken. Maar dat ze zich vasthouden aan onze uitleg of niet zo goed weten hoe ze de kaarten moeten gebruiken. Wat wij in zulke gevallen adviseren is het volgende: ga ermee aan de slag! Geef jezelf de ruimte om te ontdekken en te ervaren wat het resultaat is.

Dit is een NLP oefening die we vaak tijdens onze sessies gebruiken:

Bij deze oefening maak je gebruik van plaatsenankers. Dit zijn vaak briefjes of objecten op de grond. Het eerste anker staat voor het “NU”. Je laat de client hierop staan en nadenken over hoe het heden voelt. “Waar sta ik nu?”, “Waar sta ik in opzichte van wat ik wil bereiken?”, “Wat wil ik graag”, “Hoe wil ik me voelen?, enz. Daarna laat je de client het volgende anker neerleggen. Dit anker staat voor het gewenste doel. Je laat de client een letterlijke stap maken van het heden naar het doel. Laat ze voelen dat ze dichter bij het doel komen. De manier waarop je dit doel gaat bereiken is hierbij niet belangrijk. Je laat de client weer terug lopen naar het heden.

Dan zijn er nog twee anders ankers. De drempels en hulp. De drempels staan voor alles dat je tegenhoudt. De hulp staat voor alles dat je zou kunnen helpen op weg naar je doel.

Tips die we willen meegeven. Zodat ook jij meer vanuit intuïtie kunt gaan coachen:

  1. Heb vertrouwen in jezelf.
  2. Gebruik de kennis die je hebt, maar volg altijd je gevoel. Geef jezelf de toestemming om te spelen met wat je geleerd hebt.
  3. Het is niet altijd nodig dat er grote veranderingen plaatsvinden. Laat dit gevoel los.
  4. Denk van te voren niet aan de uitkomst van de sessie.

Alleen al het feit, dat je oprecht luistert naar een client is al enorm waardevol. Geef jezelf de ruimte om je gevoel en intuïtie te volgen. Het stelt je in staat om beter in te spelen op wat de client op dat moment nodig heeft. Als dit resulteert in een openbaring, dan is dat mooi meegenomen.

Heb jij moeite om te coachen vanuit intuïtie? 

Laat het ons weten!

Begeleiding coaches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven