De kracht van je mindset.

Ben jij het ook zat om jezelf allerlei onzin te vertellen en dan te denken dat het nog waar is ook?

Vroeger dacht ik te weten wat andere mensen dachten over mij en wat ze van mij verwachtten. Het was mijn eigen hoge lat die ik op anderen projecteerde! Wat kostte me dat enorm veel energie. Dat wat ik dacht was mijn eigen verzonnen onzin!

Op lesdag 1 van mijn NLP Practitioner opleiding in 2008 ontdekte ik dat er zoiets was als mijn Model van de Wereld. (MOW) En dat iedereen zijn eigen kijk op de wereld heeft, op z’n ervaringen en dus ook eigen conclusies trekt. En dat dat helemaal okay is! Ook ontdekte ik dat als je leert, je jouw MOW aan het oprekken bent en het dus geen vast gegeven is. Oh wauw, dat geeft dus mogelijkheden. Mijn interesse was meer dan gewekt!

Ik was rond de 30 toen ik binnen 5 jaar mijn beide ouders aan pancreascarcinoom verloor. Het resulteerde bij mij in heftige paniekklachten. Ik was het vertrouwen in mezelf en in mijn fysieke en mentale gezondheid even helemaal kwijt. Achteraf weet ik dat de angst voor die paniekaanvallen me rechtstreeks naar de paniek leidde en dat elke keer opnieuw. Ik ging er volledig vanuit dat ik in bijvoorbeeld de supermarkt paniek zou voelen en dan gebeurde dat ook. Mijn mindset was volledig gericht op paniek. En wat je aandacht geeft…….

Persoonlijk leiderschap en de kracht van je mindset

De paniek die ik voelde was zo naar dat ik op zoek ging naar mogelijkheden om daar nooit meer opnieuw last van te krijgen. Tijdens de NLP Practitioner opleiding leerde ik voor het eerst over de term: Persoonlijk leiderschap. Dat klonk mooi, al kon ik me er in het begin nog weinig bij voorstellen. Mijn docent legde het als volgt uit: Als je persoonlijk leiderschap ervaart dan bepaal je, zoveel mogelijk, zelf je gedachten, je gevoelens en je gedrag. Kortom bewustzijn van je mindset en deze veranderen waar je dat wil. Dat wilde ik leren, voor mezelf maar ook om als (toen nog) diëtist in mijn praktijk in te zetten met mijn cliënten.

Een negatieve mindset

Al snel ontdekte ik dat mijn eigen mindset, dus mijn gedachten en bijbehorende gevoelens, vaak heel negatief was. Een paar voorbeelden van de onzin die ik mezelf vertelde: Ik ben niet goed genoeg. Ik ben niet mooi. Deze beide gedachten zijn me nooit verteld door mijn ouders en broers en zussen. In tegendeel! Ik heb zelf deze conclusies getrokken. Hoe is dat zo gekomen? Ik ben de jongste van vijf en dus waren mijn broers en zussen altijd verder met opleidingen en banen. Ook waren mijn zussen al tiener of twintiger terwijl ik nog op de basisschool zat. Ik vond hen heel mooi en dat werd ze ook wel gezegd. Mijn conclusie was, dus ik ben niet mooi.

Wat voor effect hadden deze belemmerende gedachten? Laten we kijken naar de eerste: Ik ben niet goed genoeg. Deze gedachte maakte aan de ene kant dat ik heel hard werkte op school en met prachtige cijfers het VWO haalde en ook zonder onvoldoendes mijn Hbo-opleiding doorliep. Was ik ontspannen door die mooie resultaten? Nee helemaal niet. Met klotsende oksels stond ik in de gang te lezen wat mijn cijfer was, keer op keer, want ik had vast deze keer een onvoldoende. In mijn beleving was ik door goede cijfers te halen zelf goed, maar wat een stress!

Een positieve mindset

In 2008 heb ik voor het eerst de Vierdaagse van Nijmegen gelopen. Ik weet nog goed dat ik op dag drie vanaf Cuijk, over de pontonbrug, richting Nijmegen liep. Het onweerde en regende heel heftig. Langs de weg waar we liepen stonden hele hoge bomen….. onweer recht boven ons en bomen….. Een deel van mij wilde stoppen uit angst voor het onweer, (en misschien was dit wel wijs geweest) maar een ander deel van mij wilde finishen, No matter what! Mijn gedachte was: Wat er ook gebeurt, ik haal die finish.

Ik weet ook nog dat ik heel veel mensen inhaalde, zo snel ging ik. Ik had een knalgele regenponcho aan met op mijn rug een reclame van Tijgerbalsem. Dat kreeg ik dan ook te horen: He tijgerbalsem!! Al was een deel van mij best bang, mijn mindset was overtuigd van het halen van de finish. Ik voelde het in mijn hele lichaam en kon mezelf al zien finishen. Dat gebeurde ook! Deze krachtige herinnering gebruik ik nog vaak als anker (geheugensteuntje) om me weer zo sterk te voelen.

Mindset shiften

Inmiddels heb ik geleerd om snel te herkennen wanneer ik een negatieve mindset heb. Ook heb ik geleerd om die dan te shiften. Hoe doe je dat? Daarvoor hebben wij de Positieve Groei Methode ontwikkeld. Deze bestaat uit 3 stappen.

Stap 1: Probleem identificeren: Herken je negatieve gedachten en sta stil bij hoe dit voelt. Wat voor effect heeft dit op jou en op je gedrag?

Stap 2: Geniaal shiften: Welke positieve gedachte zou je nu wel helpen? Hoe voelt deze gedachte? Wat voor effect heeft deze gedachte op je?

Stap 3: Magisch groeien: Als jij je gedachten zorgvuldig uitkiest en voor jezelf elke dag blijft herhalen, kun je alleen nog maar magisch groeien. Hier werken wij elke dag mee: zelf, met onze clienten en deelnemers aan workshops en opleidingen.

Welke onzin vertel jij jezelf en welk nieuw verhaal wil jij jezelf gaan vertellen?

Ben jij al bekend met onze Positieve Groei Masterclasses? Onze tweede Positieve Groei Masterclass staat gepland op donderdag 29 september en gaat over dit onderwerp. Zien we jou daar? Meer informatie kun je terugvinden op onze Positieve Groei Academy!

Wil jij deze online Positieve Groei Masterclass bekijken en nog 11 andere. Klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven