Tips voor startende ondernemers

3 tips voor startende ondernemers door groei coach Jennifer

In deze blog wil ik mijn persoonlijke ondernemersreis delen met jullie. Hoe het allemaal begonnen is en welke inzichten ik vergaard heb als startende coach. Daarnaast ga ik ook mijn 3 tips voor startende ondernemers meegeven, want hoe te starten met ondernemen? Deze tips gaan je helpen om over die drempel heen te stappen.

Luister jij liever? Klik dan op deze link om naar de podcast aflevering te gaan.

Hoe ik begonnen ben als startende ondernemer

Voordat ik begon met ondernemen, werkte ik in het ziekenhuis als diëtiste. Dat vond ik erg interessant, maar de focus lag hier wel erg op ziekte. Dat begon mij tegen te staan. Ik voelde dat ik meer tijd wilde nemen voor de gesprekken met de mensen. Ik wou ze meer aandacht kunnen geven. Ik merkte dat dit wat stress ging opleveren.

Alles moest binnen een bepaalde tijd afgerond zijn en dan waren 20 minuten al lang. Ik kon in die tijd wel adviseren over de juiste voeding, maar niet coachen. Daar was geen ruimte voor. Ik had de behoefte om dat op mijn eigen manier te doen. Ik was toen 35 jaar oud.

Ik maakte een bewuste keuze om aan de preventieve kant te gaan zitten en mensen te helpen met een gezonde levensstijl. Op die manier kun je veel ziekten en problemen voorkomen. Het had ook te maken met een stukje eigen struggle met voeding. Ik heb altijd erg van gezonde voeding gehouden, maar ook van ongezonde voeding. Ik viel vaker af maar kwam ook vaker weer aan. Ik merkte dat je dit niet alleen kunt veranderen met adviezen. Mijn behoefte om anderen te coachen kwam omdat ik merkte dat ik zelf meer nodig had. Ik ben mijn eigen patiënt zero.

Ik had heel veel kennis over gezonde voeding, maar daarmee heb je nog niet je gedrag verandert. Ik ben vanaf 2008 allerlei NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) opleidingen gaan volgen omdat ik geïnteresseerd raakte in de vraag: “Wat heb je nou nodig om gedrag te veranderen, bij jezelf maar ook bij een ander.”

Dit was de start en vanaf dat moment ben ik eindeloos nieuwsgierig geworden. Ik ben gaan ontdekken dat we veel meer kunnen dan we denken. Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen dat de mensen in mij stellen en de mogelijkheden die de cliënten zelf hebben om stappen te maken. Dat ik daarin kan helpen, dat vind ik prachtig.

Mijn zelfvertrouwen als startende ondernemer

Ik had nog nooit iets voor mezelf gedaan, in de zin van een eigen bedrijf oprichten of een opdracht zelfstanding uitvoeren. Ik weet nog dat ik het heel graag wilde, maar dat ik 1000 beren op de weg zag. Ja maar hoe komen die klanten bij mij? Ja maar weet ik al genoeg? Ja maar ik ben financieel onhandig, enz. Zo kan ik eindeloos doorgaan. Mijn man Andre zei toen: “Jennifer, het begint gewoon met een eerste klant en dan ben je begonnen”. Toen hij dat zei werd die enorme berg een stuk kleiner.

Het eerste jaar was mijn doel om in alle schoolweken één nieuwe klant te werven. Soms had ik een week geen klanten, soms had ik in een week 2 nieuwe klanten. Dat hele eerste jaar is mij dat gelukt. Dit was een heel praktisch doel, dat mij als startende ondernemer heel veel houvast gaf. Daarnaast had ik als doel, dat elke volgende maand mijn omzet hoger moest zijn. Al was het maar een cent, dan voelde dat al als een succes.

Toch heeft het 10 jaar geduurd, voordat ik mezelf echt zag als een ondernemer. Ik heb jarenlang gedacht: “Ik ben financieel onhandig en ik ben geen zelfstandig ondernemer. Ik ZZP maar wat”. Pas toen we de Positieve Groei Kaarten hebben gelanceerd, vond ik mijzelf een ondernemer. Terwijl ik dit natuurlijk al 10 jaar lang was.

Mijn 3 tips voor startende ondernemers

Er zijn heel veel mensen die graag willen starten met ondernemen, maar die niet durven. Dit zijn 3 tips die ik graag had willen weten aan het begin van mijn ondernemersavontuur.

Tip 1: Durf te dromen

Of je dat nou via een meditatie doet of tijdens een lange wandeling, maar ga dromen over hoe jouw ideale bedrijf eruit ziet. Zonder dat er een “ja maar” voorbij komt.
“Alles dat er aan bedrijvigheid is, dat is ooit bedacht. Waarom zou jij het dan niet kunnen?”
Waar krijg jij energie van? Waar loop jij warm voor? Maak de gedachten in je hoofd concreet.

Tip 2: Durf te kiezen

Het kan handig zijn om voor jezelf een grote mindmap te maken, want dan kun je ook zien dat je dingen weg mag laten. We lopen vaak rond met het idee dat we bepaalde dingen leuk moeten vinden en moeten doen. Dit hoeft niet. Durf te kiezen.

Zo heb ik zelf het klassieke werk als diëtist losgelaten en zit ik veel meer in holistische coaching. Dit betekent ook dat ik tegen bepaalde cliënten nee moet zeggen, want die zijn dan beter af bij een andere coach.

Tip 3: Maak je doelen zo concreet mogelijk

Niet alleen het dromen op de lange termijn, maar weet ook wat je vandaag en deze week gaat doen. Wat zijn de concrete stappen richting je doel?

“Als je het te groot maakt kan dat een reden zijn om niet te starten”
Begin! Maak het zo klein dat je vandaag iets af kan hebben. De kans dat je dan een volgende stap gaat zetten, die wordt alleen maar groter.

Dan wil ik ook nog een bonus tip delen voor de mensen die geen steun krijgen van hun partner. Want wat doe je als je partner je in de weg zit?

Dit kan heel ingewikkeld zijn. Je omgeving kan heel belemmerend werken. Toch is het belangrijk dat jij je eigen passies kunt volgen. Mijn tip is om dan juist tijd voor jezelf te nemen. Ga de natuur in, ga naar de sauna, enz. Zorg dat je alleen bent met je gedachten en ga nadenken over wat er wel kan.

“Je hebt alles in je om te komen waar je wil”

Maak een begin met ondernemen. Het hoeft niet direct groot aangepakt te worden. Je kunt ook klein beginnen. Het ondernemerschap brengt natuurlijk veel meer risico’s met zich mee, vooral als startende ondernemer. Maar het vermijden van risico’s waar je achteraf spijt van krijgt, dat doet meer pijn.

Laat ons weten met welke tips jij aan de slag gaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven